joi, 18 februarie 2010

Papanaşi

hm...... unul din cele 486 deserturi favorite ;)
 
 
 INGREDIENTE:
 
 
 1 kg Brânză de vaci proaspătă şi bine scursă  
 0,5-1 kg Făină  
 4-5 Ouă  
 O linguriţă cu vârf  Bicarbonat de sodiu
 3-4 linguri Zahăr
 2 plicuri Zahăr vanilat sau seminţele de la un baton de vanilie
 Coajă rasă de la o Lămâie
 Zeama de la o Lămâie
 Un praf de sare (jumătate de linguriţă)
 Ulei pentru prăjit 0,5-1L
 Smântâna 500gr.
 Un borcan de dulceaţă din fructe acrişoare şi cu sâmburi (afine, mure, căpşuni, ş.a.m.d)
  pentru decor se  pot adăuga zahăr pudră, felii de portocală şi frunze de menta
 
 
 MODUL DE PREPARARE:
 
 Într-un vas încăpător punem întreaga cantitate de brânză, ouăle, coaja rasă de la o lămâie, zahărul, sarea şi bicarbonatul stins* în prealabil în zeama de la o lămâie.


 
 
 

Amestecăm bine compoziţia şi când s-a omogenizat, adăugăm făină şi începem să o frământăm adăugând câte un pic de făină până ce obţinem un aluat omogen de consistenţă moale (apropiat de consistenţa aluatului de pâine) şi lipicios. Când aluatul a devenit omogen, îl acoperim cu o folie subţire de plastic (film de bucătărie) şi îl lăsăm la frigider 2-3 ore. Această operaţie nu este obligatorie. Aluatul astfel preparat se poate ţine la frigider 3-4 zile fără probleme. Important este să fie bine "învelit" astfel ca aerul să nu pătrundă la aluat pentru că în caz contrar, îl va usca.
   Cu ajutorul făinii vom modela din acest aluat "gogoşele" ceva mai mari decât o minge de ping-pong. După ce am format gogoşica rotundă, o presăm cu palma şi în mijlocul ei facem o adâncitură folosind degetul arătător. Lărgim uniform acea gaură până ce papanasul va arăta ca în poza de mai jos. Deasemenea mai facem nişte "mini-biluţe" de mărimea unei monezi de 5 bani dar care vor rămâne rotunde. Acelea vor devenii moţul papanaşului :)
 

 
 Într-un vas larg şi adânc (preferabil friteousa) punem uleiul la încins la foc mediu. Când este încins uleiul (putem proba cu o firimitură din aluat) scufundăm în el papanaşii formaţi anterior. Trebuie să se prăjească încet la foc mic spre mediu pentru a nu rămâne cruzi la mijloc. Atenţie, dacă focul este prea mic, papanaşii se vor îmbiba cu ulei ! Papanaşii se prăjesc până capătă o culoare arămie.
 
 

Se scot din uleiul încins, se lasă un minut la scurs şi se pot monta pe farfuria de desert. Înainte de ai servi, punem câte 4-5 linguriţe de smântână şi 4-5 de dulceaţă pe fiecare papanaş iar pentru design putem folosii puţin zahăr pudră presărat, o felie de portocală şi o crenguţă de mentă.


 
  
 

 
 Serviţi calzi şi cu plăcere ;)
 
 
 *) pentru stingerea bicarbonatului, punem bicarbonatul praf într-un pahar sau cană mai mare şi adăugăm zeamă de lămâie puţin câte puţin, amestecând în timp ce adăugăm. Dacă nu avem lămâie, putem folosii cu succes 2-3 linguri de oţet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea..... !